Välimerellistä ruokailutapaa noudattaa adn-ilmaisjakelulehden (vrt metro) mukaan espanjalaisista 45%. Maalla syödään perinteisesti ja usein myös kaupungissakin jos vain on aikaa kokata. Ja onhan sitä. jos ei äidillä, niin isoäidillä tai anopilla ehkä siskolla tai isoisällä... kaksi lämmintä ateriaa päivässä, joista molemmat sisältävät useinmiten alkuruoan ja pääruoan sekä jälkiruoan tai ainakin hedelmän / hedelmiä jälkiruoaksi. Lounas syödään puoli kahden-kolmen maissa ja illallinen noin kymmeneltä, kesällä  yhdeltätoista. Ruokaa ennen napostellaan sipsejä, oliiveja tai vaikkapa säilykesardiineja.

Tämä tarkoittaa sitä, että jonkun tai joidenkin perheessä täytyy miettiä mitä syödään ja jos on paljon syömämiehiä kuten viikonloppuisin usein on perheen kokoontuessa syömään isovanhempien luo saattaa tarjolla olla useampaakin sorttia kun kaikki eivät kuitenkaan suostu syömään kaikkia lajeja...  Valmisteltavaa siis riittää, perinteiset ruokalajit kuten paellat ja riisit tai kikherneet, linssit kun eivät ole niitä nopeimpia valmistaa.

Aloitetaan kuitenkin helposta

Tortilla Española

Ainekset: munia ja perunoita yhtä paljon (tai munia hiukan enmmän), suolaa ja ruokaöljyä

Perunat kuoritaan ja pilkotaan pieneksi palasiksi (noin pikkusormenpään kokoisiksi) ja paistetaan kevyesti runsaassa öljyssä. Perunoiden tulee paistua hiukan rapeiksi päältä, mutta jäädä pehmeiksi sisältä. Perunat nostetaan pois pannulta reikäkauhalla (tarvittaessa vähennetään öljyn määrää pannulla). Munat vatkataan ja lisätään suola. Perunat lisätään vatkattuihin muniin (munia on sopiva määrä kun ne peittävät perunat). Kaadetaan pannulle paistumaan. Kun on paistos on hyytynyt keskeltä, käännetään lautasen avulla ja paistetaan toinen puoli. Nautitaan kuumana tai kylmänä.

Lisäys: Toiset tykkäävät Tortillasta sipulin kera. Sipuli pilkotaan ja lisätään raakana munien sekaan. Ole tarkkana sipulin määrän kanssa. Yksi tai jopa puolikas riittää maun mukaan.