Heinäkuinen Keski-Espanja hohkaa kuumuutta. Turisti kulkee iso vesipullo kainalossa, mutta spanielin kesävarustukseen kuuluu ehdottomasti hyvä viuhka. Viuhkan voi ostaa kaupasta tai kadulta. Koossa ja koristeluissa riittää valinnanvaraa. Viuhkan tukirakenne eli "luut" on tavallisesti tehty puusta tai muovista, toisinaan yläosassa, missä luut ovat kapeammat, on luiden välissä kangasta. Viuhkat koristellaan maalauksin ja koristeleikkauksin ja jokaiseen asukokonaisuuteen löytyy varmasti sopiva yksilö.

Käyttöviuhkan koko on noin 15-22 cm ja se mahtuu mukavasti olkalaukkuun. Pienempää kokoa käyttävät myös miehet. Tätä isoimmat viuhkat ovat puolestaan koristeita tai sopivat esimerkiksi flamencotanssijan käyttöön.

Kokeneempi viuhkankäyttäjä leväyttää viuhkan auki huolettomalla ranneliikkeellä. Se tapahtuu seuraavasti:

1) Käännä suljettu viuhka siten että koristeltu päällimmäinen luu on ylöspäin, muut luut ovat pinossa sen alla. Päällimmäisen luun päälle laitetaan oikean käden peukalo ja sitä työnnetään hiukan pinosta syrjään. Etusormi nappaa tukiotteen luun alapuolelta, muut sormet koukistuvat löyhästi alimman luun alle.

2) Haetaan vauhtia taivuttamalla oikean käden rannetta oikealle ja sitten nopealla liikkeellä ranne taipuu vasemmalle (ranne palaa perusasentoon eli ei tavutusta), samalla tiukka ote peukalolla ja etusormilla, muut sormet väistävät avautuvaa viuhkaa ja kun viuhka on auennut ne tukevat viuhkaa nurjalta puolelta eli koristelemattomalta puolelta. Ranneliike muistutta heittoa esimerkiksi virvelinheitossa käytettävää liikettä.

Saman avaamisen voi tehdä myös alhaalta ylös, jolloin viuhkan alkuasento on sivuttain, koristeltu päällimmäinen luu oikealle. Sulkeminen tapahtuu samalla ranneliikkeellä vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas.

viuhka3-normal.jpg