Ensin valitaan hyvännäköinen mustekala...

Mustekaloja on tarjolla seepioista kalmareihin ja niihin "oikeisiin", tutuimmannäköisiin kahdeksanlonkeroisiin mustekaloihin pulpo, joiden pää muistuttaa isoa säkkiä. Tämä salaatti tehdään tuoreesta mustekalasta, joten ensin valitaan hyvännäköinen otus. Sitten se säikäytetään. Säikäytys suoritetaan kastamalla mustekala kokonaisena kiehuvassa vedessä kolmesti. Napakka ote päästä ja kattilaan muutamaksi sekunniksi, ylös ja uudelleen heti kun vesi kiehuu taas. Vasta kolmannen kerran jälkeen annetaan mustekalan kiehua kypsäksi ja mureaksi. Pieneltä mustekalalta menee n. 30min ja suuremmalta 45min-1h. Kypsyyttä voi kokeilla tikulla.

Kuuma, keitetty otus saa jäähtyä rauhassa. Kannattaa laittaa se reiälliseen astiaan valumaan. Jäähtyessä mustekalasta irtoaa gelatiinia eli tavallaan liivatetta.

Varsinaiseen salaattiin käytetään vain lonkerot, jotka pilkotaan sopiviksi palasiksi. Lisäksi pilkotaan

-vihreää ja punaista paprikaa, sipulia, tomaattia, tuoretta korianteria

lisätään suolaa, oliiviöljyä ja viinietikkaa maun mukaan. Sekoitetaan, annetaan makujen tasoittua ja nautitaan. Maku vaan paranee seuraavaksi päiväksi, joten voi huoletta tehdä runsaan annoksen.