Lähikadulla härkaätaisteluareenan takana on joka tiistai tori, josta appi käy ostamassa viikon vihannekset ja hedelmät. Yleensä hän on aikaisin liikkeellä, mutta viime tiistaina aikataulu petti. "Nyt siellä on jo kaikki mariat" manaili hän. Marioilla hän tarkoittaa naapuruston kotirouvia, jotka viihtyvät pidempäänkin kauppa-asioilla ja muilla vaihtamassa kuulumisia ystävättärien kanssa. Siinä missä mariat viihtyvät kodin ulkopuolella jutustelemassa marujat puolestaan ovat kotosalla. Maruja-nimi tunnetaan yleisesti synonyyminä ama de casalle eli kotirouvalle, kirjaimellisesti kodinrakastajalle.

Nimensä veroiseen marujaan tutustuin vuosia sitten asuessani yhden kesän Sevillassa asuntolassa, jota pyöritti nainen nimeltä Maruja. Hän piti meistä asukkaista hyvää huolta : siivosi, pesi ja silitti pyykit (varo vain, jos olit jättänyt paidan huolimattomasti tuolille pyykkiin se katosi itsestään), auttoi ruoanlaitossa - pyytämättäkin. Eräänä päivänä ystävättereni oli tulossa vierailulle ja tein meille lounaaksi spagettia yhteiskeittiössä tomaatti-basilikakastikkeella. Maruja kävi kurkistamassa kokkailujani, katseli hetken ja sitten hän katkoi jo kattilaan laittamani spagetit ja kävi hakemassa omasta keittiöstään serranokinkkua kyytipojaksi kastikkeelle. Jäin hämmästyksestä sanottomaksi. Jälkikäteen juttua kertoessani Espanjassa, pitävät kaikki sitä mitä normaalimpana tapahtumana: rouva oli kunnon maruja ja tietenkin, kasvisruokahan ei ole kunnon ruokaa...

Marujasta toinen versio on Puri. Purit ovat intohimoisia siivoojia, jotka puunaavat kodin erityisellä huolella päivittäin. Sehän sopii jo nimenkin puolesta, sillä Puri on lyhennys nimestä Purificación, Puhdistaminen. Tosin nimen alkuperäinen merkitys on uskonnollista alkuperää samoin kuin sellaisten tavallisten naistennimien kuin Concepción (Concha), Encarnación (Encarná), Inmaculada (Inma) eli Sikiäminen, Lihaksi tuleminen ja Synnitön.