Jokaisella espanjalaiskylällä ja -kaupungilla on kaksi suojelijaa: yksi maskuliininen suojeluspyhimys ja toinen feminiininen, neitsythahmoinen suojelija. Meidän kylän suojelijat ovat San Antonio ja Virgen del Pino. San Antoniota juhlitaan sopivasti kesän kynnyksellä 13.6. ja silloin juhlitaan myös yleisesti kaikkia Antonio- ja Antonia-nimisiä henkilöitä. Virgen del Pinoa, eräs lukuisista Neitsyt Marian representaatioista, suomeksi vaikkapa Mäntyneitsyt, juhlitaan syyskuun 8. päivänä. Molempien suojelijoiden juhlallisuudet kestävät kaikkine tapahtumineen noin viikon ajan.

Kesäjuhlien keskuspaikka on luonnollisesti kylän keskusaukio, plaza, joka löytyy kaupungintalon edestä, kirkon vierestä. Plaza on ehdottomasti kylän sydän. Arkena plazalle kerääntyvät niin lapsiperheet kuin vanhukset haukkaamaan happea illan viiletessä. Lapsia on talojen ympäröimällä aukiolla helppo pitää silmällä. Juhlia varten plazalle, kaupungintalon eteen rakennetaan iso lava, jolla suoritetaan viralliset osuudet. Sillä esiintyvät myös paikallisen tanssikoulun oppilaat ja tietysti juhlien kohokohtana vierailevat bändit. Juhlakansa mahtuu mainiosti tanssimaan ja bailaamaan bändin tahtiin itse aukiolla.

Tänä vuonna San Antonion fiestaa edeltävä viikonloppu täytti plazan keskiaikaisilla markkinoilla. Laman myötä tarjonta oli vähän supistunut. Markkinat olivat pikemminkin yhdistelmä käsityöläisten tuotteita: ruokaa, saippuoita, tuoksuja, koruja, ja tuontitavaraa Kiinasta. Laatua ja rihkamaa sekaisin. Paras osa oli ruokatuotteet eli isot maalaisleivät sekä juustot ja makkarat. Keskiaikaa edustivat lähinnä eri kioskinpitäjien vaatteet sekä hauska ekologinen karuselli.

Seuraava viikko levitti tapahtumia plazan ohella vähän muuallekin. Kadut täyttyivät juomaa ja ruokaa tarjoavista kioskeista, härkätaisteluareenan kupeeseen nousi kiertävä tivoli ja yhdelle kadulle ilmestyi aitaus molemmin puolin. Viikon ohjelmassa oli toimintaa työpajoista ja kilpailuista kulkueisiin, messuista musiikkiin ja tanssiesityksiin sekä tietysti bändiin härkiäkään unohtamatta. Lukuisat, paikalliset eri kerhot keskittyivät niiden ydintoimintaan eli juhlimiseen asianmukaisesti varustautuneina. Varusteisiin kuuluu kerhon ja kantajansa nimellä varustettu yhtenäinen asu, joka muodostuu t-paidasta, housuista, huivista, haalarista tai niiden yhdistelmästä ja varsinkin isommilla kerholaisilla tämän vuoden hittinä mukana kulkevasta juomakärrystä.

 

carmen2-normal.jpg

Paikallinen tanssikoulu esitti tänä vuonna mm. Carmenin. Harjoitukset Plazan lavalla.

tytt%C3%A4ret7-normal.jpg

Harjoitusyleisö rentoutuu ja nauttii olostaan alkuillan miellyttävässä viileydessä.

san%20antonio%202-normal.jpg

Keskiaikaisia huvituksia.

san%20antonio%201-normal.jpg

Maalaisleipää. Joskus leipuri tuo uunin mukanaan ja leipoo leivät paikanpäällä. Ei tällä kertaa.

san%20antonio%20virallinen%20osuus-norma

San Antonio. Virallinen osa eli puheet, urheilupalkinnot, pakollinen julkkispuhe, kerhojen esittely. Eri kerhojen edustajia parvekkeella. Lavalla pitkämekkoiset neitokaiset ovat juhlan kuningatar neitoineen.

san%20antonio%20kaljaa%20pe%C3%B1alle-no

Kerholaisia ja juomakärry.

san%20antonio%20pikkupaula-normal.jpg

Pienempiä kerholaisia.

san%20antonio%20sound%20tseck-normal.jpg

Sound check. Bändi valmistautuu iltaan ja yöhön.