Tästä herkullisesta kylmästä tomaattikeitosta löytyy useita versioita. Joskus salmorejo käsitetään keiton sijaan pieneksi hakkelukseksi pilkotuksi tomaattikurkkusipuliannokseksi, joka on höystetty oliiviöljyllä, viinietikalla ja suolalla. Keittoversio kuitenkin on se tavallisempi.

Eilen kokeilin löytämistäni resepteistä kaikkein yksinkertaisinta ja hyvää tuli. Vielä on puolet jäljellä.

salmorejo-normal.jpg

ainekset:

- puoli kiloa tomaatteja

- n. 100g eilistä leipää (täkäläisittäin valkoista patonkia tms)

- n. 100g oliiviöljyä (extra virgen sopii hyvin, mutta intensivokin käy)

- puolikas- kokonainen valkosipulin kynsi

- suolaa

- vettä tomaattien kuorimiseen tarvittaessa

Jos leipä on kovin kovaa se laitetaan veteen pehmenemään n. puoleksi tunniksi, minkä jälkeen vesi puserretaan pois mahdollisimman tarkkaan. Tomaatit kuoritaan (joko paljaaltaan - työlästä- tai ne viillotetaan ensin kevyesti ja kastetaan kiehuvaan veteen 30s-1min ja sitten kylmään veteen, jonka jälkeen kuoriminen on helppoa) ja pilkotaan. En poistanut siemeniä, jotkut tekee niin. Ripotellaan hiukan suolaa tomaateille. Laitetaan tomaatit, leipä, palasteltu valkosipulin kynsi (ensin vaikka puolikas ja myöhemmin lisää jos tarvis) ja oliiviöljy tehosekoittimeen (tai kulhoon) ja painetaan napista (sauvasekoitinkin käy). Tarkista suolan ja valkosipulin määrä. Halutessa voi lisätä hiukan viinietikkaa maun mukaan. Viimeinen sekoitus ja jääkaappiin viilenemään.

Keiton voi tarjoilla sellaisenaan tai sen höysteeksi voi silputa sipulia, kuivakinkkua, tomaattia, kurkkua, paahdettuja leipäkuutioita ja/tai keitettyä kanamunaa.