Madridissa sanotaan olevan kaksi vuodenaikaa: yhdeksän kuukautta kestävä talvi ja helvetti, joka kestää kolme kuukautta. Täkäläinen talvi ei tietenkään ole mitään verrattuna pohjoiseen talveen, mutta sanonnalla viitataankin siihen paleleeko pahasti vai hiostuttaako hirvittävästi.

Talvesta kylmän tekee erityisesti sisätilat. Talvella sateinen keli tunkeutuu kosteannihkeänä myös sisätiloihin ja saa kaivamaan laatikoista, komeroista ylle villapaitaa ja vilttejä lämmikkeeksi. Kylmän tuntua taloissa lisäävät keramiikkalaattalattiat ja lämmityksen vähäisyys. Alkukeväällä ulkona on iltapäivisin jo lämpimämpää kuin sisällä talossa. Kesällä lämpötilat nousevat nopeasti ensin kolmenkympin paremmalle puolelle. Kuivassa ilmassa se ei tunnu niin tukalalta kuin meren äärellä, mutta yli 35 asteen nousevat lukemat, puhumattakaan 40 asteesta ja yli menevistä, saavat ihmiset manailemaan kuumuutta.

Tämän vuoden toukokuu on muistuttanut oikeastaan aika paljon suomalaista kesäkuuta. Aurinko paistanut jonkin verran, pilvipoutaa ja sadetta on ollut sitäkin enemmän. Poikkeuksellisen runsaiden sateiden vuoksi Madridin keskustan ilma on ainakin hetkellisesti hiukan puhtaampaa. Maaseutu kaupungin ympärillä vihertää ja heinät kasvavat raivoisasti pituutta ennen kuin kuumuus vie veden. Kotikylällä ruusut ovat kukkineet ihan koko toukokuun. Kuvasin tänään talteen muutamia, sillä nyt toisena oikeana kesäpäivänä -päivänä jolloin lämpätila alkaa muistuttaa kesän lämpötilaa- heinät alkavat jo haalistua ja ruusut ovat kohta mennyttä. Ehkä ne siksi tuoksuvat juuri nyt erityisen voimakkaasti...

ruusu-normal.jpgruusu1b-normal.jpgruusu3b-normal.jpgruusu2-normal.jpgkuihtuva%20ruusu-normal.jpg