Tänään on toukokuun neljäskymmenes eli toisin sanoen kesäkuun kymmenes. Tarkalleen ottaenhan se olisi ollut laskennallisesti eilen, koska toukokuussa on 31 päivää, mutta kansanperinne sijoittaa päivämäärän tasaluvulle.

Päiväys tulee sanonnasta "Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo*." Suomeksi sanonta menee jokseenkin näin: Ennen toukokuun neljättäkymmentä, älä päällysvaatetta pois heitä.

Sanonta ja päiväys ovat yleisesti käytössä aina virallisia sääennustuksia myöten ja niillä viitataan kevään kelien arvaamattomuuteen (sekä flunssan mahdollisuuteen, jos olet takin jo pois jättänyt). Talvivaatteita ei siis auta säilöä ennen toukokuun neljättäkymmentä. Eivätkä madridilaiset säilökään. Katukuvassa on näkynyt sekaisin talvitakkeja ja kesävaatteita, sandaaleja ja pitkävartisia saappaita.

Viikonlopun viileiden kelien ja sateiden jälkeen tänään kuitenkin näyttää jälleen kesäiseltä ja sääennuste lupaa lämpenevää loppuviikolle. Kesä taitaa viimeinkin alkaa oikeasti. Takki naulaan! Takitta saakin käydä monta kuukautta, jos on sanonnan loppuosaan uskominen. Sanontahan jatkuu "... y en llegando a San Miguel te lo vuelves a poner." Ja sama suomeksi: Mikkelinpäivän koittaessa taas takki yllesi nosta.

* el sayo = pitkä, napiton päällysviitta