Toissapäivänä kävin aamulla  treenaamassa tanssisalilla Madridin keskustassa. Pukuhuoneen ovella vastaan löyhähti takuuvarma espanjalaisen puhtauden merkki: ammoniakki! Kunnon spanieli siivoaa innokkaasti ja siivoustuloksen takaa kaksi luottotuotetta: KH-7-nimellä myytävä puteli, joka tuoksuu kuin olisi pelkkää ammoniakkia ja valkaisuaine, lejia, joka on sitä itseään eli natriumhypokloriittia. Puhtaan synonyymi on kirpeänraikkaiden sitruunan- ja männyntuoksujen sijaan nämä kaksi äkkitujua tuoksua. Natriumhypokloriittia käytetään päivittäin mm. keramiikkalaatoista tehdyn lattian pesuun ja ammoniakkia mm. vessojen pesuun (sillä se lähtee, millä on tullutkin...).

Perussiivouksen rutiini on aamuisin petaus ja vessojen pesu, sekä koko alakerran lattioiden lakaisu ja moppaus. Keittiön lattia lakaistaan useamman kerran päivässä ja toisinaan mopataankin ainakin kolmesti: aamulla, lounaan jälkeen ja päivällisen jälkeen. Myös pation lattiaa lakaistaan ahkerasti ja toisinaan ruiskutetaan puhtaaksi vesiletkulla, varsinkin kesäisin. Siivouksen voi tehdä vain kahdella tavalla: oikein tai väärin.

Oikeaoppinen petaus vaatii hiukan keskittymistä. Lakanat ja peitot tulee kääntää tarkasti ja tiukasti patjan alle ja pitkä tyyny asetellaan siten, että päiväpeitto muodostaa taitoksen tyynyn alle ja kääntyy sieltä peittämään tyynyn. Päiväpeiton kulmissa on halkiot helpottamassa päätyjen taittelua patja alle tai pujottamista sängynpäätyjen alimman poikkipuun alta kauniisti roikkumaan - en kyllä ole ihan varma kumpi tapa on oikea, taitaa olla vielä matkaa spanieliksi... Vessasta pestään aamuisin lavuaari, peili ja pönttö ja kuivataan myös kiiltäviksi hanoja unohtamatta. Kammat, hammasharjat ja muut tykötarpeet asetellaan nätisti. Ja luonnollisesti myös pölyt pyyhitään päivittäin, sillä koriste-esineiden ja lasipintojen määrä on aika runsas.

Kuivassa ilmanalassa pölynmäärä on huikea Suomen oloihin verrattuna, eikä kenkiä riisuta sisätiloissa. Kyllähän se marujan päivä siivotessa ja ruokaa laittaessa kuluukin. Ei kotona tekemistä vailla olla.