Talvinen keli on saapunut. Uutiset ja ajankohtaisohjelmat julistavat polaarista kylmyyttä ja antavat neuvoja kuinka selviytyä kylmässä kelissä. Polaarinen kylmyys ei täällä tarkoita ihan samaa kuin mitä se pohjoisempana tarkoittaisi. Täällä se tarkoittaa yksinkertaisesti pakkasen ja lumen mahdollisuutta. Pohjois-Espanjassa ja vuoristoseuduilla lumi ja pakkanen ovat tuttuja talvivieraita, mutta madridilainen harvemmin näkee lunta muuten kuin korkeintaan hiukan ilmassa. Joskus jopa päivän parin verran maassa. Silloin se tarkoittaa pahimmillaan liikenteen sujumattomuutta, moottoriteiden sulkemista, lentoliikenteen pysähtymistä. Nastarenkaita ei tunneta. Talvella takakontissa pidetään ohkaisia ketjuja varmuuden vuoksi. Ne asennetaan renkaiden päälle tarvittaessa ja sitten voi huristella eteenpäin maksimissaan 50 kilometrin tuntivauhtia.

Kaikesta huolimatta eniten kylmää olen tuntenut juuri Madridissa. Se johtuu talojen lämmityksestä, tai lämmittämättömyydestä sekä rakennustavasta. Vanhat talot varsinkin kylissä on rakennettu pitämään kuumuus loitolla pitkinä kesäkuukausina. Uuteen rakennustapaan on jotakin tästä säilytetty. Kalkitut seinät ja keraamiset lattialaatat tuntuvat alkukesällä ihanan viileiltä, mutta syksyllä ja varsinkin talvella kelien viiletessä jäätäviltä.

Lämmitystä toki on. On takkoja, ilmastointilaitteita, jotka puhaltavat tarvittaesaa kuumaa, pattereita, mutta ikkunat ovat useinmiten yksinkertaisia, eikä niitä ole tiivistetty. Sähkökin maksaa aika lailla enemmän kuin Suomessa. Usein taloja lämmitetään tovi iltapäivällä ja illalla ja lämmitys laitetaan pois yöksi. Vielä 1994 ensimmäisellä talvireissullani Madridissa ei asumassani asuntolassa ollut lämmitystä laisinkaan  Vesikin lämpeni kaasulla ja voivoi, jos joku oli ehtinyt suihkuun ennen. Nukkumaan meneminen ja sängystä nouseminen olivat jäätäviä, tahtoa vaativia ponnistuksia. Lämmittelin kävelemällä kaikki vapaa-ajat ympäri kaupunkia ja käymällä El Corte Inglesissä, joka on täkäläinen "Stockmann". Keskusta tuli aika tutuksi sillä reissulla.

Ennen kuulemma ihmiset lämmittelivät ruokapöydän ääressä. Pöydän alle laitettiin lämmitin, päälle paksu peitto, joka peittää istujan jalat ja siihen koko perhe kokoontui istumaan ja lämmittelemään. Näin varmasti tehdään vielä jossain päin.